Internationalisering

INTERNATIONALISERING

DOEL

Met buitenlandse stage kom je ver, héél ver... En wij zetten je alvast op weg


Sinds 1999 nemen wij deel aan dit project en ondertussen hebben de leerlingen al stage kunnen lopen in Italië, Spanje, Portugal, Kreta, Cyprus, Madeira en Malta.


Tevens komen er verschillende partners op bezoek ivm Jobshadowing.


EUROPESE INITIATIEVEN:   

KA 1 project buitenlandse stage - Jobshadowing 

KA 2 project: What the Hack

KA2 project: Digitale Leerpaden


                                                  

KA 1 PROJECTEN

2014-2015 & 2015-2016: MALTA

2016-2017 & 2017-2018: MADEIRA

2018-2019 & 2019-2020: SICILIË

2020-2021 & 2021-2022: MALAGA


De deelnemende leerlingen werden ingewijd in de geheimen van de lands taal en keuken. Ze maakten ook al kennis met leerlingen van de andere scholen.


Leerlingen van het K.T.A. Zavelenberg (Sint-Agatha-Berchem) gaan samen met leerlingen van het K.A. Ukkel  in juni hun bedrijfsstages doen, in het kader van het EPOS-project “Unieke ervaring opdoen in een Europese context: "Soft-skills verwerven in Europa! ” van de Europese commissie.


Het “Mobiliteitsproject” van EPOS wil Europese burgers stimuleren om het vrije verkeer binnen de Unie te gebruiken om te leren van elkaar. Kijk- en leerstages, werkbezoeken, studiereizen … zijn stuk voor stuk unieke gelegenheden om de horizon te verruimen en contacten te leggen over de grenzen heen.


Voor Nederlandstalige Brusselse gemeenschapsscholen heeft het project nog een extra aspect van ons onderwijs, dat al te vaak als problematisch wordt afgeschilderd, krijgt hier een nieuw perspectief: leren en ervaren in dagdagelijkse, praktische situaties in een andere cultuur en in een verrassende sociale context.


Het is ook bijzonder dat twee Brusselse scholen samen op stage gaan. Voor de leerlingen van die scholen werd het ongetwijfeld een unieke ervaring, voor de scholen een nieuwe invalshoek om het respect en het begrip tussen culturen gestalte te geven.


Om het nakende EPOS-project in te leiden, kwamen de 2 deelnemende Brusselse scholen  nogmaals samen in Brussel.

De organiserende leerkrachten zorgden voor een ontspannen sfeer waarin de leerlingen met hapjes om elkaar wat beter leerden kennen.


Tussendoor krijgen de leerlingen heel wat praktische informatie, gaande van algemene info over leefregels tot correcte reisinfo i.v.m. bagage en luchthaven.


In het kader van het Europees EPOS project, buitenlandse stage, wordt steeds een tembuildingsdag georganiseerd. Om elkaar beter te leren kennen en vlotter te leren samenwerken nemen de leerlingen,zowel van KTA Zavelenberg als KA Ukkel,  deel aan een stadswandeling doorheen Brussel.


Startplaats was het BIP aan het Koningplein. Met behulp van een tablet en een gps-systeem  kregen de leerlingen opdrachten die ze onderweg uitvoerden; de route werd uitgestippeld langsheen de Europese instellingen, met  als eindbestemming het Verbindingbureau


See our Videos

What The hack

ERASMUS+ PROJECT: What The Hack


GO! Technisch Atheneum Zavelenberg is partner in het internationale samenwerkingsproject ‘What the Hack?!’ rond cybersafety, cybersecurity en ethical hacking, samen met andere opleidingscentra en IT-bedrijven in Nederland, Estland, Spanje en uiteraard Brussel. Dit strategisch partnerschap (KA2) werd opgericht in het kader van het Erasmus+-programma en wordt gefinancierd door de Europese Commissie.


Het doel van deze internationale samenwerking is om de ICT-opleidingen en -kwalificaties in Europa te optimaliseren en in lijn te brengen met de technologische ontwikkelingen in de ICT-sector. Op deze manier zullen onze jongeren in een ICT-opleiding de nodige kennis, competenties en vaardigheden verwerven die hen versterken op de arbeidsmarkt.

We zetten dan ook sterk in op de ontwikkeling van nieuwe onderwijscontent en -curricula, maar tevens op het creëren van relevante ICT-leeromgevingen door hack labs op te zetten en hack lab coaches hierin op te leiden. Ten slotte willen we ook KMO’s en particulieren in staat stellen hun online leven te beveiligen door bewustmaking en trainingen te starten m.b.t. cybersafety.


Zo zullen we binnen dit driejarig project trainingprogramma’s voor jongeren en hack lab-coaches ontwikkelen, alsook een hack lab set-up guide en een online community platform. 


Ons project richt zich in de eerste plaats naar onze leerlingen IB, maar tevens naar onze hele school, NEETs (“not in education, employment or training’), bedrijven en alle stakeholders actief in de ICT-sector. We willen immers de samenwerking, kruisbestuiving en synergie tussen de verschillende belanghebbenden promoten en zo kwaliteitsverbetering en excellentie in innovatie en onderwijs bevorderen.


Item koppelen
Share by: