Studierichtingen

Studierichtingen aan onze school

A -Stroom                                                                                 B-Stroom

  • 1A

    EERSTE GRAAD: A – stroom

    Wat en hoe leer je in deze studierichting?

    Als je instapt in de A-stroom krijg je een voorbereiding op een algemene opleiding. Theoretische inzichten worden aangevuld met praktische oefeningen. 


    Theorie, observeren handelen, wisselen mekaar af.

    Je gaat op ontdekkingstocht door het opleidingsaanbod van onze school. 

    In je eerste graad verwerf je basisvaardigheden die geven tot de mogelijke richtingen in onze school. 

    Dat helpt je een bewuste keuze te maken in de tweede graad. 


    Wat leer je hier:

    Onze school zorgt voor een soepele overgang van de basisschool naar het tempo en de andere stijl van het secundair onderwijs. 

    De leerlingen van het eerste jaar krijgen een aangepaste behandeling waardoor zij zich geleidelijk kunnen integreren in de grote school.

    Eerst en vooral zijn er, naast de vakleerkrachten, de klassenleraren. 

    Zij volgen de leerlingen van hun klas van heel nabij. Je kan altijd bij hen terecht. 

    Onze school kent een jarenlange traditie op gebied van leerlingbegeleiding op maat van elke leerling.

    Om de overgang naar het secundair onderwijs te overbruggen, organiseren je leerkrachten "inleefdagen" naar de Sporta Beachclub te Maaseik.


  • 2A Moderne talen & Wetenschappen

    EERSTE GRAAD: A – stroom: 2de jaar

    Wat en hoe leer je in deze studierichting?

    Na je eerste jaar in de eerste graad kan je kiezen voor de afdeling  Moderne talen & Wetenschappen. 

    Je keuze Moderne talen & Wetenschappen berust op aantrekkingskracht van talen, op het feit dat je gemakkelijk sociale contacten legt en op je interesse voor de handelsvakken.

    Naast je belangrijke basisvorming, leer je in de studierichting Moderne talen, andere talen.  Je werkt vaak in groep kleine projecten uit, zodat je leert overleggen .


    Wat leer je hier:

    Via voorbeelden leer je de talen . 

    Gezien het belang van het secretariaatswerk in de economische sector zal je ook kennismaken met dactylografie en tekstverwerking. 

    In het vak 'handel' leer je dat we niet alleen goederen maar ook diensten verkopen. 

    Je onderzoekt waarom, waar en hoe we verkopen en wat de gevolgen hiervan zijn voor een handelszaak. Je leert hoe een koop of verkoop tot stand komt en hoe betalingen kunnen gebeuren. 

    Je leert heel eenvoudige koop- en verkoopgesprekken. Je leert  verscheidene verkoopdocumenten opstellen. In dactylografie leer je het toetsenbord van een schrijfmachine kennen en gebruiken. Je oefent eveneens aan de computer

  • 2A STEM Mechanica-Elektriciteit

    EERSTE GRAAD: A – stroom: 2de jaar

    Wat en hoe leer je in deze studierichting?

    Na je eerste jaar in de eerste graad kan je kiezen voor de afdeling Mechanica-Elektriciteit

    Je keuze Mechanica-Elektriciteit berust op theoretisch-technische studierichting. Je krijgt inzicht in de werking, de mogelijkheden en het gebruik van de belangrijkste werktuigmachines en gereedschappen.


     Wat leer je hier:

    In deze optie maak je kennis met twee belangrijke domeinen van de technologie: de mechanica (metaalbewerking) en de elektriciteit. Je probeert je kennis van grondstoffen, gereedschappen, ... te gebruiken om allerlei gebruiksvoorwerpen te maken. 


    Je leert wat je kan doen met een aantal metalen (zink, staal, koper, ...) en materialen (staven, platen, buizen, profielen, draad, ...). 

    Je leert ook gereedschappen voor metaalbewerking kennen en gebruiken. 


    Je leert elektrische schakelingen en installaties kennen en op de juiste manier toepassen. Je maakt zelf tekenoefeningen. Zo leer je plannen en tekeningen lezen en begrijpen. In het vak 'realisatietechnieken/ praktische oefeningen elektriciteit/ mechanica' kan je het geleerde in de praktijk uitproberen en inoefenen. 

  • 2de graad Taal & Communicatie

    TWEEDE GRAAD: A – stroom

    Wat en hoe leer je in deze studierichting?

    Na je eerste graad kan je kiezen voor de afdeling Taal & Communicatie. 

    Je keuze berust op aantrekkingskracht van talen, op het feit dat je gemakkelijk sociale contacten legt en op je interesse voor de handelsvakken. De economische sector heeft meer en meer nood aan degelijk geschoold personeel.

    Kies je voor  TAAL & COMMUNICATIE dan wordt veel aandacht besteed aan je algemene vorming. Moderne talen (Frans , Engels en Duits) en beroepsspecifieke vorming (Frans-Engels en Duits communicatieve vaardigheden, zijn je belangrijkste onderdelen van de leerstof.

    De studierichting TAAL & COMMUNICATIE is de beste voorbereiding op de studierichtingen Secretariaat-Talen en Informaticabeheer. Door het uitgebreide lessenpakket is TAAL & Communicatie een van de meest polyvalente afdelingen uit het secundair onderwijs.


    Wat leer je hier:

    Kies je voor  HANDEL-TALEN dan wordt veel aandacht besteed aan je algemene vorming. 

    Moderne talen (Frans en Engels) en specifieke handelsvakken (boekhouden, handelsrekenen, kantoororganisatie, bedrijfseconomie en handelseconomie) zijn je belangrijkste onderdelen van de leerstof.

    In het vak kantoortechnieken, leer je alles over het kantoorwerk, postbehandeling, klassement en archief, communicatie …

    In het vak dactylo, leer je de basisfuncties van een tekstverwerker. Je leert gebruik maken van sjablonen, tabellen, integratie van afbeeldingen /grafieken …

    Bij Toegepaste Informatica leer je de basisvaardigheden van het Office-pakket, kennismaking met apparatuur, besturingssysteem Windows, netwerk en internet.

  • 2de graad Moderne Talen

    2de graad 1-stroom

    Wat valt onder Moderne Talen

    Moderne talen is een studierichting in de finaliteit doorstroom. Leerlingen verdiepen in de eerste plaats hun communicatievaardigheden in het Engels, Frans en Nederlands. Daarnaast krijgen zij een extra vreemde taal, namelijk het Duits.

    De richting Moderne Talen is een nieuwe richting in de 2de graad en is, net zoals de andere doorstroomrichtingen, sterk theoretisch. We verwachten dat je aan hoog tempo kan werken en goed kan en wil studeren maar ook dat je inzicht hebt in leerstof, dat je verbanden kan leggen en logisch kan redeneren. Je krijgt een brede algemene basisvorming die je voorbereidt op de 3de graad én op verder studeren nadien.


    Uiteraard ligt de nadruk op de taalvakken maar je krijgt ook een, voor jou, gloednieuw vak: communicatiewetenschappen. Verder breiden we het theoretisch pakket nog uit met het vak economie en verdiepte basisvorming voor wiskunde, chemie en fysica. Zowel de doelstellingen als het tempo liggen voor deze vakken eerder hoog. Op deze manier ben je goed voorbereid op Economie-Moderne Talen of Moderne Talen-Wetenschappen in de derde graad.


    Wat is de richting Moderne Talen

    In deze richting komen er voor Nederlands, Frans en Engels extra specifieke eindtermen; daarnaast komt er een vierde moderne vreemde taal en wordt er aandacht besteed aan een introductie in de taaltechnologie.


    Inhoud specifieke vakken

    Voor Nederlands, Frans, Engels en Duits (vanaf het 4de jaar) ligt de lat hoog. Voor deze talen zal je niet alleen werken aan het uitbreiden en versterken van je kennis en vaardigheden, we gaan immers nog een stapje verder. We bestuderen namelijk ook de talen zelf.

    In het vak communicatiewetenschappen bestudeer je het verband tussen een cultuur en haar media. Je ontdekt dat de manier waarop bepaalde media, zoals tv, kranten, sociale media, gebeurtenissen in beeld brengen invloed kunnen hebben op hoe onze maatschappij verandert. Je leert kritisch om te gaan met deze media, maar ook met de media die je zelf gebruikt.  We bekijken daarnaast ook de kracht en het gevaar van die massamedia.

  • 2de graad Elektromechanische Technieken

    TWEEDE GRAAD: A – stroom

    Wat en hoe leer je in deze studierichting?

    Na je eerste graad kan je kiezen voor de afdeling Elektromechanische Technieken. 

    Volgens een rapport van de Europese Commissie is Elektromechanische Technieken een van de belangrijkste technologische studierichtingen. Elektromechanische Technieken studeren is bovendien erg plezierig, omdat hobby en studie kunnen worden gecombineerd. Elektriciteit- en mechanica-fanaten vinden in deze optie beslist hun gading.

    Hier maak je gebruik van een hele reeks didactische simulatietafels en –borden vol technologische snufjes. Op die manier kan je theorie uitgebreid aan de praktijk toetsen. Uiteraard zullen simulaties op de computer bestudeerd en ingeoefend worden.

    Met een diploma van de afdeling Elektromechanische Technieken op zak, kan je aan de slag als onderhoudstechnicus, technisch tekenaar, afdelingsverantwoordelijke of zelfstandige


     Wat leer je hier:

    Hier maak je gebruik van een hele reeks didactische simulatietafels en –borden vol technologische snufjes. Op die manier kan je theorie uitgebreid aan de praktijk toetsen. Uiteraard zullen simulaties op de computer bestudeerd en ingeoefend worden.

    In het technisch vak elektriciteit wordt een degelijke basiskennis elektriciteit bijgebracht.

    Gelet op het doorstromingskarakter van de beoogde opties, wordt hier naast het bereik en van enkele praktische vaardigheden in verband met meettechniek (labo) – vooral aandacht besteed aan de theoretische achtergronden.

    Het labo wordt geïntegreerd gegeven met het theoretisch gedeelte. Dit betekent dat – telkens zich de mogelijkheid voordoet om metingen door de leerling te laten uitvoeren –  dit meteen zal gebeuren.

    Van de leerlingen wordt verwacht dat zij:

    - een degelijke kennis hebben betreffende gelijkstroom, magnetisme, elektromagnetisme en wisselstroom;

    - de juiste eenheden kennen en spontaan gaan gebruiken;

    - de toepasselijke veiligheidsvoorschriften kennen en spontaan toepassen;

    - de juiste (genormaliseerde) symbolen spontaan gebruiken;

    - spontaan rekening houden met de geldende normalisaties;

    - een verslag kunnen maken van de metingen die zij zelf uitvoeren.

    In het vak elektriciteit leer je over de elektrische stroomkring, wet van Ohm/Faraday, weerstand vaste geleiders, schakelen van weerstanden, spanningsbronnen en de elektrische installatie in een woning.

  • 2de graad Technologische Wetenschappen

    TWEEDE GRAAD: A – stroom

    Wat en hoe leer je in deze studierichting?

    Na je eerste graad kan je kiezen voor de afdeling Technologische Wetenschappen. 

    Technologische wetenschappen is sterk theoretisch met de klemtoon op wiskunde en (industriële) wetenschappen. Naast een ruime algemene vorming bestudeer je vooral theoretisch de industriële technologie.

    Techniek is hier geen activiteit, maar eerder een probleemoplossend denken.

    Deze studierichting is de meest theoretische van het studiegebied Mechanica-elektriciteit.

    Opvallend is het aantal lestijden wiskunde. 

    In deze richting krijgen vakken als mechanica, elektriciteit, fysica en chemie ruime aandacht. 

    De technische vakken focussen op mechanica, elektriciteit, elektronica, toegepaste chemie en fysica. Leerlingen die voor deze richting kiezen, beschikken over een goede intelligentie en abstractievermogen.


     Wat leer je hier:

    Je leert op een wetenschappelijke manier de kenmerken van fysische verschijnselen onderzoeken en wetenschappelijke wetmatigheden formuleren. 

    Je leert ook de toepassingen ervan in technologische realisaties.

    Het ontwerpen van ruimtelijke vormen en schema’s met professionele software komt eveneens aan bod.

    Na de derde graad stroom je door naar het hoger onderwijs

  • 3de graad Taal en Communicatie/Secretariaat-Talen

    DERDE GRAAD: A - stroom

    Wat en hoe leer je in deze studierichting?

    Na je tweede graad kan je kiezen voor de afdeling Taal en Communicatie in het 5de jaar en Secretariaat-Talen in het §de jaar.

    Al eens met een “native speaker” gepraat? Verbazend hoe snel je dan bijleert. 

    In Taal en Communicatie/Secretariaat-Talen weten we dat ook en dus nemen we er tijd voor, via allerlei projecten. 

    In je derde graad worden je taalvaardigheden extra ingeoefend tijdens het kunstproject. 

    Dit project draait rond de confrontatie met allerlei kunstuitingen zoals bouw  en  

    schilderkunst en gaat gepaard met allerlei uitstappen.


     Wat leer je hier:

    Al eens met een “native speaker” gepraat? Verbazend hoe snel je dan bijleert. Verbazend hoe snel je dan bijleert. In Taal en Communicatie/ Secretariaat-Talen weten we dat ook en dus nemen we er tijd voor, via allerlei projecten

    Het gonst van Europese initiatieven die tot doel hebben je talen en je multiculturele bewustwording te stimuleren. Wij hadden reeds via EPOS, Leonardoprojecten met Italië (2005), Spanje (2007,2009-2022), Cyprus (2008,2010), Madeira (2011-2013-2014, 2017-2018-2023), Malta (2012-2015-2016), Sicilië (2019-2020). Na drie weken buitenlandse stage merken we toch dat jullie een aardig mondje Engels hebben bijgeleerd.

    Naast de vele taallessen en workshops werden er ook bezoeken gebracht aan Parijs, Straatsburg, ...

    Elk jaar worden er ook aan Europese uitwisseling gedaan via het Comeniusproject.

    Voor de volgende schooljaren kijken wij opnieuw uit naar een Comenius Taalproject en de DRIE WEKEN BUITENLANDSE STAGE VIA EPOS ERASMUS+ Project.


    BELANGRIJKE ONDERDELEN IN DE VORMING

    TALENVORMING

    Binnen deze richting bieden we je 3 vreemde talen aan. Naast de grondige beheersing van het Nederlands, verwerf je ook een vlotte kennis van het Frans en Engels, en een praktische kennis van het Duits. We leggen de nadruk op communicatieve vaardigheden en functioneel taalgebruik. Je wordt uitgedaagd tot werkzaamheid via creatieve en vakoverschrijdende projecten.

    Jezelf leert een drietalige zakelijke communicatie in het Nederlands, Frans en Engels voeren. Je leert teksten zonder taal- en grammaticafouten opstellen in een vlotte stijl en met correcte inhoud. Je leert communiceren via telefoon, fax, gewone en elektronische post, netwerken... In het Duits werk je vooral met veel voorkomende zakelijke teksten.


  • 3de graad Informatie en Communicatie Wetenschappen/ Informaticabeheer

    DERDE GRAAD: A - stroom

    Wat en hoe leer je in deze studierichting?

    Na je tweede graad kan je kiezen voor de afdeling Informatie en Communicatie Wetenchappen in het 5de jaar en Informaticabeheer in het 6de jaar. 

    De computer wordt steeds meer onmisbaar in elke organisatie of bedrijf. Dus neemt 

    ook de vraag naar PC-deskundigen toe. Niet enkel in grote bedrijven maar ook in KMO’s.

    Wat?

    De studierichting zorgt voor een grondige praktische kennis van de PC , van 

    toepassingspakketten, van de typische PC-programmeertalen van netwerken en multimedia.

    Je ervaart bovendien de werksfeer in de informatica- en communicatiesector door je praktische stage in de 

    bedrijfswereld uit te voeren.


     Wat leer je hier:

    (Buitenlandse) stage

    Je ervaart de werksfeer in de informatica- en communicatiesector door een praktische stage in de bedrijfswereld.

    Deze stage kan gericht zijn op het ontwikkelen van administratieve toepassingen, op het installeren en onderhouden van computers en netwerken, op het werken met specifieke software, enz. In het kader van het Leonardo-project “Beroepservaring in een Europese dimensie” van de Europese commissie, gaat de stage dit jaar door in MADEIRA. Onze leerlingen kunnen er behalve hun informaticavaardigheden ook hun kennis van het Engels oefenen en zich leren uit de slag trekken in een vreemd land.

    Elk jaar neem je ook deel aan Europese uitwisseling gedaan via het Comeniusproject.

    Voor de volgende schooljaren kijken wij opnieuw uit naar een Comenius Taalproject en de DRIE WEKEN BUITENLANDSE STAGE VIA EPOS LEONARDO DA VINCIPROJECT.


    BELANGRIJKE ONDERDELEN IN DE VORMING

    TOEGEPASTE INFORMATICA - INFORMATIE EN COMMUNICATIE WETENSCHAPPEN .

    Je krijgt een grondige uitdieping van het Office-pakket. Word, Excel, Access, PowerPoint hebben geen geheimen meer voor jou. Daarnaast een grondige kennis van de computeronderdelen, werking alsook herstelling van de onderdelen.

    Vervolgens leer je een website opbouwen. En maak je kennis met Communicatie Wetenschappen.

  • 3de graad Elektro Mechanische Technieken

    DERDE GRAAD: A - stroom

    Wat en hoe leer je in deze studierichting?

    Na je tweede graad kan je kiezen voor de afdeling Elektro mechanische technieken. 

    Hier leer je de technieken van klank, beeld ... toepassen

    Wat?

    De studierichting zorgt voor een grondige praktische kennis van Elektriciteit en Mechanica. Tijdens het schooljaar ervaar je bovendien de werksfeer door prakrijk. Je werkt actief mee bij opbouw voor evenementen, schoolevenementen, ...


     Wat leer je hier:

    Hier maak je gebruik van een hele reeks didactische simulatietafels en –borden vol technologische snufjes. Op die manier kan je theorie uitgebreid aan de praktijk toetsen. Uiteraard zullen simulaties op de computer bestudeerd en ingeoefend worden.


    In het technisch vak elektriciteit wordt een degelijke basiskennis elektriciteit bijgebracht.

    Gelet op het doorstromingskarakter van de beoogde opties, wordt hier naast het bereik en van enkele praktische vaardigheden in verband met meettechniek (labo) – vooral aandacht besteed aan de theoretische achtergronden.

    Het labo wordt geïntegreerd gegeven met het theoretisch gedeelte. Dit betekent dat – telkens zich de mogelijkheid voordoet om metingen door de leerling te laten uitvoeren –  dit meteen zal gebeuren.


    Van de leerlingen wordt verwacht dat zij:

    - een degelijke kennis hebben betreffende gelijkstroom, magnetisme, elektromagnetisme en wisselstroom;

    - de juiste eenheden kennen en spontaan gaan gebruiken;

    - de toepasselijke veiligheidsvoorschriften kennen en spontaan toepassen;

    - de juiste (genormaliseerde) symbolen spontaan gebruiken;

    - spontaan rekening houden met de geldende normalisaties;

    - een verslag kunnen maken van de metingen die zij zelf uitvoeren.

  • 3de graad Technologische Wetenschappen/Industriële Wetenschappen

    3de graad A stroom

    IETS VOOR JOU?

    Je interesse gaat uit naar wiskunde, toegepaste en exacte wetenschappen (STEM-vakken).

    Je studeert graag en wilt nauwkeurig en gestructureerd leren werken.

    Je vindt het een uitdaging om oplossingen te bedenken voor diverse (gecombineerde) opdrachten in de domeinen mechatronica, milieu en veiligheid, gezondheidszorg, IT en biowetenschappen.

    Je behaalde zeer goede resultaten, zeker voor wiskunde, techniek en wetenschappen.

    Je wilt later nog verder studeren aan een universiteit of in het hoger onderwijs.


    Deze sterk theoretische opleiding biedt vele studiemogelijkheden aan de universiteit of in het hoger onderwijs. Je ambieert een masteropleiding/academische bacheloropleiding.


  • 3de graad Podiumtechnieken

    Deze richting gaat door  in de Kunsthumaniora.

  • 7de jaar Se n Se Stuur- en Beveiligingstechnieken

    Stuur- en beveiligingstechnieken wil je vaardigheden en attitudes bijbrengen die je in staat zullen stellen zelfstandig volgende systemen te installeren, in bedrijf te stellen, te onderhouden en te herstellen:

    - schakel- en automatiseringssystemen, vermogensturingen en aandrijfsystemen;

    - diverse beveiligingsystemen (inbraak- en brandbeveiliging, toegangscontrole) en camerabewakingssystemen;

    - domotica-immoticasystemen.

    Je kan ook het ‘Certificaat van kwalificatie en opleiding inzake installatie en onderhoud van alarmsystemen en -centrales’ verwerven. Dit geeft je de wettelijke basis om aan de slag te gaan als installateur (technicus) van alarmsystemen en -centrales in een beveiligingsonderneming.


    Omschrijving enkele vakken:


    Realisaties beveiligingstechnieken

    Volgende onderdelen komen aan bod: structuur en normen van de sector, basisbegrippen inbraakbeveiliging, basisbegrippen brandbeveiliging, risicoanalyse en risicobeheersplan, organisatorische beveiliging, fysieke en bouwkundige beveiliging, inbraakdetectie, branddetectie, centralisatie, alarmmelding en -verificatie, bekabeling, buitenbeveiliging, beveiligingsstudie, praktische uitvoering.


    Realisaties industriële sturingen

    Volgende onderdelen komen aan bod: programmeerbare controllers, gestructureerd programmeren, procesvisualisatie, bussystemen, elektronische vermogensturingen, samengestelde regelsystemen, asynchrone wisselstroommotoren, speciale motoren, stappenmotoren, aandrijf- en positiesystemen, normering.

  • 1B

    EERSTE GRAAD: B – stroom

    Wat en hoe leer je in deze studierichting?

    Als je instapt in de B-stroom met 33 lesuren, is je pakket doe-activiteiten uitgebreider. Je aanbod algemene vakken is beperkt en het lestempo is aangepast aan je mogelijkheden.

    Kies je voor praktischer gerichte B-stroom, dan heb je vanaf het tweede jaar een overgang naar het beroepsonderwijs op het oog.

    Je gaat op ontdekkingstocht door het opleidingsaanbod van onze school. In je eerste graad verwerf je basisvaardigheden die geven tot de mogelijke richtingen in onze school. Dat helpt je een bewuste keuze te maken in de tweede graad.


     Wat leer je hier:

    Onze school zorgt voor een soepele overgang van de basisschool naar het tempo en de andere stijl van het secundair onderwijs. 

    De leerlingen van het eerste jaar krijgen een aangepaste behandeling waardoor zij zich geleidelijk kunnen integreren in de grote school.

    Eerst en vooral zijn er, naast de vakleerkrachten, de klassenleraren. 

    Zij volgen de leerlingen van hun klas van heel nabij. Je kan altijd bij hen terecht. 

    Onze school kent een jarenlange traditie op gebied van leerlingbegeleiding op maat van elke leerling.

    Om de overgang naar het secundair onderwijs te overbruggen, organiseren je leerkrachten "inleefdagen" naar de Sporta Beachclub te Maaseik

  • 2B STEM Technieken

    EERSTE GRAAD: B – stroom: 2de jaar

    Wat en hoe leer je in deze studierichting?

    Na je eerste jaar heb je gekozen voor de afdeling Nijverheidstechnieken (keuze uit Elektriciteit - Mechanica  of Hout - Bouw - Mechanica)).

    Je keuze uit de Nijverheidstechnieken berust op een technische-praktische studierichting. Je krijgt inzicht in de werking, de mogelijkheden en het gebruik van de belangrijkste werktuigmachines en gereedschappen.


    Wat leer je hier:

    In het begin ga je een aantal basisoefeningen uitvoeren, waarbij je het gereedschap leert gebruiken. Enkele van deze basisoefeningen zijn: recht- en haakszagen, zaag- en steekwerk,...

    De gereedschappen waarmee je zal werken zijn o.a.: rug-, winkel- en Sint-Jozefszaag, steekbeitel, kruishout, hamer, schroevendraaier, rasp, vijl, booromslag, penzaag,…

    Je leert er stenen verhandelen, een schop en bakwagen gebruiken, ringmortel maken, een betonbalkje gieten, een profiel plaatsen, stenen vertikaal metselen, tegels waterpas naast elkaar plaatsen, een laag horizontaal metselen en het halfsteenverband.

    Kennismaking met de materialen zoals zacht staal, gietijzer en non-ferrometalen. 

    Draad- en plaatfiguren (snijden, plooien, solderen) 

    Verwerken van geleiders (rechten, afknippen op maat, ontmantelen, oogjes maken, plooien, afbinden...)

    Verdelen en vervormen van metalen (vijlen, boren, kappen, slijpen, walsen, torsen...)

  • 2B Maatschappij & Welzijn

    EERSTE GRAAD: B – stroom: 2de jaar

    Wat en hoe leer je in deze studierichting?

    Na je eerste jaar heb je gekozen voor de afdeling Kantoor-Verkoop-Voeding-Verzorging.

    Je keuze Kantoor-Verkoop-Voeding-Verzorging berust op je aantrekkingskracht in de verzorging. 

    Naast een belangrijke basisvorming, leer je in de studierichting verzorgende taken uitvoeren. Je werkt vaak in groep kleine projecten uit. 


     Wat leer je hier:

    Het vak Initiatie in administratie en Verkoop geeft een eerste kennismaking met het vakgebied Handel en een introductie in de wereld van administratie en verkoop.

    De volgende thema’s worden behandeld:

    •Administratie en verkoop in ons dagelijks leven

    •Kopen en Verkopen

    •Reclame en promotie bij de verkoop van goederen en diensten

    •De kantooromgeving

    In het vak Computervaardigheden verwerf je een aantal noodzakelijke basisvaardigheden bij het werken met de computer, wat nodig is voor het werken in een moderne kantoor– of winkelomgeving. 

    In het vak Zorg voor voeding staat de zorg voor de eigen dagelijkse voeding centraal: het ontbijt, de lunch, tussendoortjes, het middagmaal en het avondmaal Het optimaliseren van onze woonsituatie, rekening houdend met zijn bewoners, staat centraal in het vak Zorg voor Leef-en Woonsituatie.

    In het pakket Personenzorg wordt er aandacht besteed aan het uiterlijk en voorkomen, de zorg aan handen en voeten, haar-, huid, en mondverzorging.

    Nederlands en Frans zijn de belangrijkste talen, die we leren en steeds opnieuw inoefenen. De taalvakken zijn vooral gericht op communicatieve vaardigheden.  

    Je maakt kennis met enkele kantoorjobs en beroepen die te maken hebben met ‘kopen en verkopen’ (bediende, telefonist, verkoper…).

    Je leert waarom mensen bepaalde artikelen kopen (prijs, reclame, bereikbaarheid van de winkel…). Je leert waarop een verkoper moet letten (houding, voorkomen..) en je oefent verkoopsgesprekken. 

  • 2de graad Basis Elektrische Installaties - Elektriciteit

    TWEEDE GRAAD: B - stroom

    Wat en hoe leer je in deze studierichting?

    Na je eerste graad kan je kiezen voor de afdeling Elektrische Installaties - Elektriciteit.

    In je derde en vierde jaar Elektrische Installaties - Elektriciteit word je vertrouwd gemaakt met elektrische basisschakelingen en maak je kennis met de zeer concrete toepassingen van elektriciteit. 

    In de tweede graad staat de Elektrotechnisch installateur centraal.


     Wat leer je hier:

    • Begrippen: vermogen, serie- en parallelschakeling, vervangingsweerstand, kortsluiting …

    • Eigen werkplanning maken

    • Omgaan met gereedschappen en materialen

    • Elektrische schema’s

    • Reglementeringen CODES - AREI

    • De elektrische kring

    • Elektrische verlichtingsschakelingen

    • Gebruik van soorten kabels

    • Magnetische toepassingen

    • Elektrische inbouwinstallaties

    • Project huisinstallatie

    • Project elektrische verwarming

    • Project Domotica

    • Project relaisschakelingen maken

    • Project elektrische netten gebruiken

    • Industriële verlichting plaatsen

    • Programmeerbare stuurmodules

    • Project machines:elektrische motoren installeren

    • Alarmsystemen installeren


    Naast de theorie heb je heel wat lesuren praktijk.

  • 2de graad Basis Elektrische Installaties - Sanitaire Installaties-Centrale Verwarming

    TWEEDE GRAAD: B - stroom

    Wat en hoe leer je in deze studierichting?

    Na je eerste graad kan je kiezen voor de afdeling Sanitaire Installaties - Centrale Verwarming. 

    In de tweede graad van deze richting leer je de basisknepen van het vakgebied Centrale verwarming en sanitaire installaties. Je maakt o.a. kennis met verschillende materialen die je als installateur moet kunnen bewerken. Tijdens de praktijklessen maak je oefeningen in koper, staal, kunststof en zink. Je krijgt ook een beperkte basis elektriciteit mee tijdens je opleiding, zodat je een goede stielman wordt. Naast de uitvoering van praktijkoefeningen, leer je ook de theorie van deze handvaardigheid tijdens het vak technologie.


    In de tweede graad van deze richting leer je de basisknepen van het vakgebied Centrale verwarming en sanitaire installaties. Je maakt o.a. kennis met verschillende materialen die je als installateur moet kunnen bewerken. Tijdens de praktijklessen maak je oefeningen in koper, staal, kunststof en zink. Je krijgt ook een beperkte basis elektriciteit mee tijdens je opleiding, zodat je een goede stielman wordt. Naast de uitvoering van praktijkoefeningen, leer je ook de theorie van deze handvaardigheid tijdens het vak technologie.

    Naast de theorie heb je heel wat lesuren praktijk.

  • 2de graad Basis Elektrische Installaties - Onderhoudsmechanica

    Wat is, wat doet een Onderhoudsmecanicien?

    Je staat in voor de goede werking van het mechanisch gedeelte van werktuigen en installaties.

    Je voorkomt defecten of herstelt ze.

    Je gaat voort op de aanwijzingen van je baas, de informatie van de gebruiker en de technische dossiers van de machines.

    Je bent soms ook betrokken bij andere taken, zoals het installeren, het opstarten en het bedrijfszekerder maken van de machines.



    Welke beroepen zijn aan deze beroepsfiche gekoppeld?

    Industrieel elektromecanicien


    Industrieel onderhoudstechnicus

  • 2de graad Zorg en Welzijn

    In het derde en vierde jaar Zorg en Welzijn komen de modules Zorg en Welzijn:  'Huishouding', 'Communicatie' en 'Gezondheid' aan bod.


    Verzorging wordt op onze school modulair georganiseerd, wat betekent dat je in al onze lessen zoveel mogelijk praktijkgericht werkt. Ook je lessen algemene vorming hebben een ondersteunende functie en zijn dus afgestemd

    op de basiscompetenties die je binnen een bepaalde module moeten behalen.

  • 3de graad Elektrische Installaties

    DERDE GRAAD: B - stroom

    Wat en hoe leer je in deze studierichting?

    Na je tweede graad kan je kiezen voor de afdeling Elektrische Installaties. 

    In je vijfde en zesde jaar Elektrische Installaties worden jullie geleerd om de verschillende 

    soorten verlichting, domotica, elektrische verwarming, motoren en motorsturingen te 

    plaatsen en aan te sluiten. Je leert schema's vertalen naar PLC-programma's en eenvoudige 

    sturingen zelfstandig automatiseren.


    Het 7de jaar is een specialisatiejaar Industriële Elektriciteit.


    Wat leer je hier:

    In deze praktijkgerichte opleiding leer je nieuwe elektrische installaties in woningen of gebouwen (scholen, ziekenhuizen, winkels, industrie…) plaatsen en bestaande installaties onderhouden en renoveren. Je krijgt weinig algemene vakken en bouwt verder op de kennis en vaardigheden die je verworven hebt in de 2de graad.


    In de 3de graad leer je zelfstandig meer complexe opdrachten tot een goed einde brengen. In de praktijklessen leer je omgaan met meettoestellen, specifieke lichtinstallaties plaatsen, fouten opsporen in huishoudelijke toestellen (was- en vaatwasmachine, droogkast…), motoren, elektrische verwarming, domotica … en kleine herstellingen uitvoeren.


    Je leert over allerhande elektrische machines, elektronische sturingen en regelkringen, hoogspanningsinstallaties en meettechnieken zoals die in de industrie worden toegepast. Je leert schema’s vertalen naar PLC-programma’s en eenvoudige sturingen zelfstandig automatiseren.


    Je leert kosten berekenen en rekening houden met veiligheid, milieu en energiebeheersing.

  • 3de graad Sanitaire en Verwarmingsinstallaties/ Centrale Verwarming en Sanitaire Installaties

    DERDE GRAAD: B - stroom

    Wat en hoe leer je in deze studierichting?

    Na je tweede graad kan je kiezen voor de afdeling Sanitaire en Verwarmingsinstallaties/Centrale Verwarming en Sanitaire Installaties.

    Nadien kan je een 7de specialisatiejaar Verwarmingsinstallatie volgen.


    Schrikken techniek en praktijk jou niet af? Steek jij graag de handen uit de mouwen? Wil je mee werken aan wooncomfort? Zegt het jou iets om verwarmingsinstallaties te installeren? Wil je graag je diploma secundair onderwijs behalen? Dan is Verwarmingsinstallaties de studierichting waar jij naar op zoek bent. Je leert meer over brandertechnologie, elektriciteit, regeltechnieken,installatietechnieken en alternatieve "groene" verwarmingsmethoden. 

    Je leert onder andere een tekening van een verwarmingsinstallatie lezen en toelichten, de regelapparatuur monteren en aansluiten en storingen opsporen, rapporteren en herstellen. Tijdens je stage maak je kennis met een echte werksituatie. Je maakt ook een geïntegreerde proef (GIP), die uit een schriftelijk gedeelte en een praktische realisatie bestaat.


    Wat leer je hier:

    Deze opleiding maakt van jou een bekwame loodgieter en installateur van centrale verwarming. Je hebt weinig algemene vakken en spitst je toe op de praktijk. Via de stage doe je nuttige ervaring op en leer je je toekomstige werksituatie kennen.


    Je leert technische tekeningen en schema’s begrijpen. Je krijgt inzicht in de kenmerken, de functie en de werking van verschillende centrale verwarmingsinstallaties… Steeds komen er immers nieuwe toestellen en systemen op de markt: op stookolie, aardgas, zonne-energie…


    Je leert over dakbedekking en warmteleer, over verschillende materialen (vb. leidingen in kunststof, koper, lood..) die kunnen gebruikt worden…. Je leert welke onderhoudswerkzaamheden er moeten gebeuren.


    Omdat veel sanitaire en verwarmingsapparaten elektrisch worden gevoed moet je ook kennis verwerven over elektrotechniek, regeltechniek en toegepaste elektronica.


    Al doende leer je sanitair plaatsen, centrale verwarming installeren en herstellen, autogeenlassen, elektrisch vlambooglassen…

  • 5de jaar Preventief onderhoud machines en installaties

    Wat leer je in deze richting:

    Preventief onderhoud machines en installaties is een technisch-praktische studierichting in de arbeidsmarktfinaliteit.


    Je hebt interesse in mechanische en elektrische onderdelen van machines. Je denkt in functie van de realisatie en ontwikkelt materiaalkennis en technisch-operationele vaardigheden in het monteren, onderhouden, herstellen en vervangen van mechanische, pneumatische, hydraulische en elektrische onderdelen in een industriële context.

  • 3de graad Basiszorg en Ondersteuning/Verzorging

    DERDE GRAAD: B - stroom

    Wat en hoe leer je in deze studierichting?

    Na je tweede graad kan je kiezen voor de afdeling Basiszorg en Ondersteuning/Verzorging. 


    In het vijfde en zesde jaar verzorging komt 'zorginstelling' en 'Initiatie zorg' aan bod.


    Jullie verwerven de nodige competenties ook op de werkvloer omdat ze in de derde 

    graad per leerjaar stages hebben


    Wat leer je hier:

    Deze studierichting bereidt je voor op beroepen in de kinder-, bejaarden-, en thuiszorg. Je krijgt er weinig algemeen vormende vakken, de klemtoon ligt eerder op de praktijk.


    Je leert omgaan met jezelf, collega’s en met mensen die zorg nodig hebben in dagdagelijkse situaties. In je opleiding komt zowel de ontwikkeling van peuters als het proces van het ouder worden aan bod. Je krijgt aandacht voor relaties, gedrag, communicatie, omgangsvormen…


    Je traint je in het observeren en rapporteren, in het samenwerken met andere verzorgenden. Je leert over EHBO, gezonde voeding en de basis van dieetleer. Je leert zelf kindervoeding klaarmaken en maaltijden die tegelijkertijd gezond én lekker zijn.


    Je leert de elementaire noden van de hulpvragers kennen (voeding, voldoende (nacht)rust, vaste routines, veilig gebruik van geneesmiddelen, hygiëne, (comfortabele) kledij, aangepaste woning, aandacht en begrip…).


    Tijdens stages maak je kennis met je toekomstige werksituatie en op school wordt je wegwijs gemaakt in sociaal recht, je rechten en plichten, gezondheidsrecht…

  • 7de jaar Industriële Elektriciteit

    DERDE GRAAD: B - stroom

    Wat en hoe leer je in deze studierichting?

    Na je derde graad kan je kiezen voor de afdeling Industriële elektriciteit. 


    Het 7de jaar is een specialisatiejaar Industriële Elektriciteit.


    Wat leer je hier:

    In deze praktijkgerichte opleiding leer je nieuwe elektrische installaties in woningen of gebouwen (scholen, ziekenhuizen, winkels, industrie…) plaatsen en bestaande installaties onderhouden en renoveren. Je krijgt weinig algemene vakken en bouwt verder op de kennis en vaardigheden die je verworven hebt in de 2de graad.


    In de 3de graad leer je zelfstandig meer complexe opdrachten tot een goed einde brengen. In de praktijklessen leer je omgaan met meettoestellen, specifieke lichtinstallaties plaatsen, fouten opsporen in huishoudelijke toestellen (was- en vaatwasmachine, droogkast…), motoren, elektrische verwarming, domotica … en kleine herstellingen uitvoeren.


    Je leert over allerhande elektrische machines, elektronische sturingen en regelkringen, hoogspanningsinstallaties en meettechnieken zoals die in de industrie worden toegepast. Je leert schema’s vertalen naar PLC-programma’s en eenvoudige sturingen zelfstandig automatiseren.


    Je leert kosten berekenen en rekening houden met veiligheid, milieu en energiebeheersing.


  • 7de jaar Verwarming Installatie

    Hier leert meer over brandertechnologie, elektriciteit, regeltechnieken, installatietechnieken en alternatieve

    "groene" verwarmingsmethoden.

    Je leert onder andere een tekening van een verwarmingsinstallatie lezen en toelichten, de regelapparatuur monteren en aansluiten en storingen opsporen, rapporteren en herstellen. Tijdens je stage maak je kennis met een echte werksituatie. Je maakt ook een geïntegreerde proef (GIP), die uit een schriftelijk gedeelte

    en een praktische realisatie bestaat.

  • 7de jaar Thuis- en Bejaardenzorg/Zorgkundige

    Dit is een extra jaar waar je Huishoudkunde - Opvoedkunde - Verzorging verder gaat uitbouwen op de werkvloer.

    Tijens de vele praktijk en stage uren, komen de verschillende modules goed aan bod.



  • 7de jaar Schakeljaar beroepsonderwijs hoger onderwijs

    Dit algemeen zevende jaar is een voorbereidend jaar op het hoger onderwijs.

    Een uitgesproken interesse wordt verwacht voor wiskunde , taal en wetenschappen.


    Je leert in dit jaar je vroegere praktisch-concrete aanpak (typisch BSO) ombuigen naar een meer theoretisch-abstracte benadering. 

    Dat is nodig om hoger onderwijs te kunnen volgen.

    Zowel het klassikaal als persoonlijk werkritme ligt hier aanzienlijk hoger.

     Er wordt getracht je als leerling te brengen op het niveau van de TSO-eindtermen voor o.a. talen, de wiskundige en wetenschappelijke vorming. 


    Wie slaagt in het zesde of zevende leerjaar BSO en daarna zijn kans op slagen wil verhogen in het hoger onderwijs, kan terecht in deze richting.  


    Wie slaagt in dit leerjaar krijgt een diploma secundair onderwijs dat toegang biedt tot het hoger onderwijs op bachelorniveau.


Share by: